Mantelzorg en wonen

Ben je op zoek naar een gelijkvloerse woning voor je ouders, ben je je aan het oriënteren op een (pre-)mantelzorgwoning of wil je weten of je nog wel kan blijven wonen in je huidige woning wanneer je naaste overlijdt of naar een zorginstelling verhuist? Het zijn allemaal onderwerpen waar je als mantelzorger vragen over kan hebben.  

Gelijkvloerse woning
Wil je van een eengezinswoning naar een gelijkvloerse woning verhuizen? Dan kun je kijken naar koop- of huurappartementen in jouw regio. Je kunt je ook inschrijven op Woonmatch. Dat is het centrale zoek- en vindsysteem van sociale huurwoningen in Noord-Holland (voor Woonmatch West-Friesland, klik hier). Schrijf je op tijd in, omdat het aantal zoekjaren vaak voorrang geeft in het toewijzen van de woningen. Je kunt ook een urgentieverklaring aanvragen. Bijvoorbeeld omdat het wonen in je huidige woning echt niet meer gaat. Vraag het Mantelzorgcentrum om hulp. Wij kunnen je aanvraag helpen te formuleren en kunnen eventueel meekijken voor alternatieve oplossingen.  

Pre-mantelzorgwoning
Een mantelzorgwoning is een woning op jouw erf waar je naaste kan verblijven. Zorg is dan altijd dichtbij. Een mantelzorgwoning moet aan een aantal eisen voldoen, maar dan hoef je er geen vergunning voor aan te vragen. Een pre-mantelzorgwoning kun je laten bouwen op het moment dat je naaste nog geen zorg nodig heeft, maar je verwacht wel zorg te gaan bieden in de toekomst.  

Lees meer over de (pre-)mantelzorgwoning 

Wat gebeurt er met mijn woning wanneer mijn naaste overlijdt?
Woon je in een koopwoning? Dan kan het zijn dat je afspraken met de hypotheekverstrekker hebt gemaakt wanneer de ander overlijdt. Het is sowieso goed om dit eens in de zoveel tijd te controleren, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Onze mantelzorgmakelaars kijken graag met je mee, neem hiervoor contact met ons op.  

Woon je in een huurwoning? Dan moet je als naaste medehuurder zijn om in de woning te kunnen blijven wonen. Ben je bij je naaste komen wonen om de zorg beter te organiseren? Dan is het niet altijd mogelijk om in een huurwoning te blijven wonen. Je kunt medehuurschap aanvragen, maar dat wordt niet altijd toegekend. Ben je bij overlijden van je naaste de enige bewoner van het huurhuis? Dan mag je maximaal zes maanden in de woning blijven wonen.  

Ben je ouder dan 16 en jonger dan 25 jaar? Dan mag je na het overlijden van je ouder(s) in de huurwoning van je ouders blijven wonen. Per 1 januari 2024 is er een nieuwe wet ingegaan die weeskinderen beschermd om in hun ouderlijk huis te kunnen blijven wonen wanneer de ouder(s) overlijden. Het huurcontract wordt dan t/m je 27e verlengd. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.  

Mijn naaste verhuist naar een zorginstelling
Gaat je partner verhuizen naar een zorginstelling en woon je in een koopwoning? In de meeste gevallen kun je gewoon in je woning blijven wonen. De eigen bijdrage die je betaalt voor de zorginstelling neemt de eigen woning niet mee in de berekening ervan. Dan moeten jij en je partner ook fiscaal partners zijn.  

Gaat je vader of moeder verhuizen naar een zorginstelling en woonde hij alleen in een koopwoning? Dan ga je de koopwoning waarschijnlijk verkopen. Houd er rekening mee dat het hogere vermogen tot een hogere eigen bijdrage kan leiden. De eigen bijdrage wordt berekend op basis van het inkomen en vermogen van twee jaar geleden. 

Blijf je in jullie huurwoning wonen en verhuist je partner naar een zorginstelling? Dan wordt je partner uitgeschreven van het huurhuisadres. Er bestaat dan de mogelijkheid dat je opeens recht hebt op huurtoeslag of recht hebt op een hogere huurtoeslag, afhankelijk van je inkomen en vermogen én het maandelijkse huurbedrag. Wil je hier meer over weten? Neem contact met ons op. 

Leestijd
3 minuten