Het verliezen van een dierbare heeft een grote impact op je leven. En iedereen gaat hier weer anders mee om. Rouwen doen we allemaal op onze eigen manier, er is geen goed of fout. Wil je toch wat handvatten of tips hoe je om kunt gaan met het verlies van een dierbare, dan vind je hier vast iets tussen wat bij jou past.
Emoties horen erbij
De eerste periode van rouw vindt iedereen het in je omgeving normaal dat je huilt, natuurlijk, je bent net iemand verloren. Maar na verloop van tijd merk je dat de omgeving hier wat ongemakkelijk op reageert. Ook dan is het belangrijk om ruimte te geven aan emoties. Huilen lucht enorm op en helpt je de pijn van het verlies te verwerken. Als die emoties ineens op komen zetten terwijl je in de supermarkt staat, laat het gaan. Gun jezelf even tijd, haal diep adem en ga weer verder.
Zoek contact
Als je na een lange periode van mantelzorgen jouw dierbare moet laten gaan, dan is de wereld om je heen ineens heel klein geworden. Je hebt immers geen tijd meer gehad voor sociale activiteiten want je was intensief mantelzorger. En hoewel je misschien helemaal geen behoefte hebt aan contact, is het toch goed om weer andere mensen om je heen te hebben. Het helpt je te wennen aan de nieuwe werkelijkheid, waarin je verder moet zonder jouw dierbare. Contact kan ook iets kleins zijn, een gesprekje met de buren of even bellen met een oude vriendin.
Praat of schrijf erover
Is er iemand in jouw omgeving bij wie je jouw verhaal kwijt kunt? Dat is heel waardevol. Iemand met wie je over jouw verlies kunt praten of herinneringen aan jouw dierbare kunt delen, geeft troost. Wil je er liever niet over praten? Vertrouw je gedachten toe aan papier of schrijf een brief aan jouw dierbare.
Gun jezelf de tijd
Iedereen gaat anders met rouwen om. Ook jouw omgeving. Familie of vrienden zijn ogenschijnlijk eerder over hun verlies heen dan jij. Maar dat hoeft niet te betekenen dat jij dan jouw verdriet niet meer mag uiten. In het begin zul je merken dat het verlies overweldigend is en dat je niet weet hoe je ermee om moet gaan. Maar na verloop van tijd weet je er steeds beter mee om te gaan. Het verlies blijft, maar je hebt een manier gevonden om het te verwerken.
Wil je meer weten over rouw en verlies? De website Rouwbehandeling (een initiatief van Fonds Slachtofferhulp, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Utrecht en Universiteit Twente) biedt veel informatie en tips. Je vindt hier ook een rouwmeter om erachter te komen of je behoefte hebt aan professionele hulp.
Leestijd
2 minuten