Bij Mama Vita draait het om het delen
Mama Vita is, zoals de naam al doet vermoeden, alleen en speciaal voor moeders. Niet voor zomaar iedere moeder, maar voor moeders van kinderen met autisme. Het Mantelzorgcentrum sprak met de regiomoeders van Mama Vita Schagen. Drie bevlogen moeders met ieder hun eigen ervaringen en verhalen.
Cora is een van de drie moeders die Mama Vita Schagen heeft opgezet. Cora: Mijn zoon en dochter hebben beiden autisme. Dan loop je tegen best wat obstakels en drempels op. Ik was zoekende naar een initiatief als Mama Vita. Toen ik vorig jaar iemand sprak die Mama Vita in een ander gedeelte van Nederland had opgezet dacht ik meteen ‘Oh, dat is er nog niet in Schagen!’ Vervolgens heb ik samen met Marjolein Mama Vita Schagen opgezet.”
Geïnspireerd
De eerste bijeenkomst was direct een feit. Hier was Laura ook bij aanwezig. Laura: “Ik raakte helemaal geïnspireerd door wat Cora en Marjolein hadden neergezet. Ik dacht ‘Oh wauw, hier wil ik ook iets mee doen’. En nu organiseren we met z’n drieën de bijeenkomsten voor Mama Vita Schagen.”
Thema’s
De bijeenkomsten zijn heel divers en hebben steeds weer een ander thema. Laura: “De ene keer maken we een moodboard, gaan we dieper in op zelfliefde en nodigen we gastsprekers uit. Maar we gaan ook wel eens wandelen, kijken ook echt naar de behoefte van de groep.” “Bijvoorbeeld in vakantietijd”, vult Marjolein aan. “Niet iedereen kan in die periode haar zoon of dochter alleen thuislaten. Daarom nemen we de komende bijeenkomst de kinderen lekker mee naar het strandje in hier in Schagen. We kijken vooral naar wat er wel kan.”
“We kijken vooral naar wat er wel kan”
Marjolein van Mama Vita
Overeind
En er kan veel bij Mama Vita. De regiomoeders zoeken veel informatie uit, die ze dan delen op de Facebookpagina en tijdens de bijeenkomsten. Alles om de moeders overeind te houden. Cora: “Op het moment dat je kind de diagnose autisme heeft gekregen, wordt alles rondom het kind opgezet; begeleiding, hulpverlening, noem maar op. Maar er wordt heel weinig naar de rest van het gezin gekeken. Dat is wat we wel bieden bij Mama Vita; erkenning, herkenning en verbinding.”
Mantelzorgcentrum
Laura: “Wat mij opviel is dat ouders heel weinig aanknopingspunten of handvaten krijgen om de zorg voor hun kind te kunnen regelen. Toevallig kende ik het Mantelzorgcentrum voordat ik in aanraking kwam met Mama Vita. Ik vertelde het aan de andere moeders, zij wisten bijvoorbeeld niet dat ook zij mantelzorger zijn; ‘oh, is dat ook voor mij?’ zeiden ze dan.” Marjolein: “Het zorgen voor een kind met autisme is een full time job. Buiten je ‘normale’ taken als ouder heb je ook heel veel regeltaken. Je moet heel veel bellen, je moet administratie rondom indicaties en dergelijke bijhouden, je kunt daardoor echt overbelast raken.” “Daarom heb ik bij de moeders aangegeven dat het Mantelzorgcentrum er echt is om je te ontlasten, dus dat je wat dingetjes uit handen mag geven, dat geeft dan weer ademruimte. En dat kwam bij een hele hoop ouders heel goed binnen”, vult Laura aan.
Verbinding
Alle drie de moeders hebben hun portie onbegrip wel gehad. Van termen als ‘geef hem maar een weekje aan mij’, ‘het ligt aan je opvoeding’ en ‘je moet hem niet zoveel negatieve aandacht geven’ tot aan bemoeizieke buurvrouwen. “Ja, buren hebben niet altijd alle begrip,” zucht Cora. “Ik kan het met mijn huidige buren gelukkig goed vinden. Ik heb hen uitgelegd dat mijn dochter soms wat luid kan zijn en dat ze vooral aan de bel moeten trekken wanneer het teveel wordt. Dat werkt prima.” “Mijn kinderen zijn wat jonger,” vertelt Laura, “en de blikken die je soms voelt wanneer je kind midden in de winkel een woedeaanval krijgt… Wij weten al heel snel ok, die heeft even teveel prikkels gehad en wij blijven kalm. Tijdens de bijeenkomsten hebben we het daarover en dan merk je dat je niet de enige bent die tegen onbegrip aanloopt. Dat is fijn, je voelt echt die verbinding.”
“Dat is fijn, je voelt echt die verbinding”
Laura van Mama Vita
Hulp vragen
Veel moeders ervaren een drempel om hulp te vragen of zaken uit handen te geven. Ze zijn rondom de zorg voor hun kinderen op zoveel onbegrip gestuit, dat ze zoveel mogelijk liever zelf doen. “Dat is dus het mooie van Mama Vita”, glimlacht Laura. “Omdat je bij elkaar bent en je hoort ervaringsverhalen van anderen, dan verlaagt dit de drempel om daar aan te kloppen. Of dit nu bij het Mantelzorgcentrum, Buurtgezinnen of Esdege Reigersdaal is.” Marjolein ziet het belang van kennis delen bij Mama Vita: “Je bent ervaringsdeskundige, maar je hebt geen handleiding ofzo. Je moet alles zelf uitzoeken en uitproberen. Binnen Mama Vita verzamelen we alles op het gebied van autisme, zodat je niet zelf het wiel hoeft uit te vinden.” “Helaas zijn er geen kant-en-klare handleidingen, ieder kind met autisme is anders,” beaamt Cora. “Maar met tips van andere moeders kom je wel op dingen die je zelf nog niet had bedacht.” “Zoals een combipoli,” merkt Laura op. “Daar had bijna niemand nog van gehoord. Een combipoli heeft meerdere specialisten onder één dak, zodat je niet met je kind van hot naar her moet vliegen.”
Papa Vita
De landelijke stichting Mama Vita richt zich specifiek op moeders, maar lopen vaders niet tegen dezelfde problemen aan? De regiomoeders van Mama Vita Schagen zijn het erover eens dat vaders niet over het hoofd moeten worden gezien. Laura: “Het mooie is dat wij zelf invulling kunnen geven aan Mama Vita, dus als wij een bijeenkomst speciaal voor vaders willen organiseren, dan doen we dat. Maar ik begrijp wel dat Mama Vita juist aandacht aan moeders geeft. Moeders zitten nemen meestal de zorg op zich, worden door school, artsen en andere instanties aangesproken als het gaat om de kinderen.” “Vaders worden minder betrokken bij het hele proces, zijn vaak minder thuis door werk,” valt Cora bij. “Het is juist belangrijk om als team de zorg voor je kind oppakt, dan moet je juist de vader bij het hele proces betrekken.” “Als zorgmoeder wordt je cirkeltje best klein”, legt Laura uit. Vaders stappen ’s ochtends de deur uit naar hun werk en zijn daar zichzelf. Ik ben de hele dag de moeder van. Maar bij Mama Vita mag ik weer even gewoon Laura zijn. En niet mama van. Ondanks dat het gaat over moeders van kinderen met autisme, is het juist de plek waar je er even niet over hoeft te praten. Het is een moment voor jezelf. En er ontstaan nieuwe vriendschappen.” Cora kan dat beamen: “Ik had nooit eerder zoveel vriendinnen op mijn verjaardag!” lacht ze.
“Ik had nooit eerder zoveel vriendinnen op mijn verjaardag!”
Cora van Mama Vita
Je wordt gezien
Iedere bijeenkomst van Mama Vita is dus waardevol, maar je mag zelf weten of je een bijeenkomst bijwoont of niet. Net als dat je alleen je verhaal hoeft te delen wanneer jij daar zin in hebt. Marjolein: “We starten iedere bijeenkomst met de vraag hoe het gaat. Delen mag, maar het hoeft niet. Je merkt natuurlijk heel snel of iemand wat stiller is, die probeer je er dan zo goed mogelijk bij te betrekken. Maar het kan ook zijn dat diegene juist behoefte heeft aan een één op één gesprek of liever een ander moment om haar verhaal te delen. Dat is fijn dat je dan met z’n drieën bent. Je wordt echt gezien. En de andere moeders letten ook goed op elkaar.”
Deelnemen aan Mama Vita?
Ben je nieuwsgierig geworden naar de bijeenkomsten van Mama Vita? Kom dan een keer langs om te proeven of het iets voor je is. Voor € 30,- per jaar wordt je vriendin van Mama Vita. Hiervoor mag je gratis deelnemen aan alle bijeenkomsten van Mama Vita Schagen, maar ook aan alle landelijke (online) bijeenkomsten. Voor de landelijke bijeenkomsten wordt soms nog wel een kleine bijdrage gevraagd.
De eerstvolgende bijeenkomsten zijn op 18 september, 23 oktober en 27 november. Iedere bijeenkomst is van 9.30 - 11.30 uur. Meer informatie vind je op de Facebookpagina van Mama Vita Schagen. Aanmelden en meer informatie via schagen@mamavita.nl
- Mama Vita
- Bijzondere kind
- Autisme