Je hebt er vast wel eens van gehoord; een mantelzorg- of kangoeroewoning. Dit is een woning waar je naaste kan wonen, zodat je op korte afstand de zorg aan jouw naaste kan verlenen. Maar kan iedereen met een tuin zomaar een mantelzorgwoning laten plaatsen? En kun je zomaar je woning splitsen om een kangoeroewoning te maken? Wat zijn de globale kosten en wat moet je allemaal regelen voordat je een mantelzorgwoning kunt plaatsen? We zetten het voor u op een rij.
Neem eerst contact op met het Mantelzorgcentrum
Het (laten) plaatsen van een mantelzorg- of kangoeroewoning is niet eenvoudig. Vraag daarom altijd eerst het Mantelzorgcentrum om informatie over jouw specifieke situatie voordat je de voorbereidingen gaat treffen. De mantelzorgmakelaars van het Mantelzorgcentrum kijken graag met je mee. Woon je of zorg je voor iemand in de gemeente Alkmaar, Den Helder, Hollands Kroon of Schagen, dan is onze dienstverlening gratis.
Mantelzorgwoning of kangoeroewoning?
Een mantelzorgwoning of kangoeroewoning is een woning waar je naaste(n) kan wonen, zodat je niet te ver hoeft te reizen om de zorg te verlenen. Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woonruimte, bij een kangoeroewoning wonen jij en jouw naaste onder hetzelfde dak, maar heeft jouw naaste een eigen ingang. De mantelzorgwoning moet op je eigen erf kunnen worden geplaatst en het moet na verhuizing of overlijden van je naaste ook weer kunnen worden afgebroken. De kangoeroewoning kan worden verkocht na verhuizing of overlijden van je naaste en hoeft niet te worden afgebroken.
Wat kost een mantelzorgwoning?
De kosten voor een mantelzorgwoning lopen uiteen van € 70.000,- tot € 200.000,-. De kosten hangen natuurlijk af van jouw wensen en welke aannemer je selecteert om de mantelzorgwoning te bouwen. Het is sowieso verstandig om een aantal offertes aan te vragen en met elkaar te vergelijken.
Een hypotheek aanvragen voor een mantelzorgwoning is niet eenvoudig. Wel kun je een beroep doen op de blijverslening. Op de website van MantelzorgNL vind je hier meer informatie over.
Wil je meer informatie over hoe je een mantelzorgwoning in uw situatie kunt betalen? Neem dan contact op met het Mantelzorgcentrum.
Leestijd
5 minuten
Nee, in de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig voor een mantelzorgwoning. Het bouwen van een mantelzorgwoning is opgenomen in de Omgevingswet. Op de website van het Omgevingsloket kun je een vergunningscheck doen. Stel de gemeente wel op de hoogte van jouw plannen, zodat de gemeente vooraf eventuele wijzingen kan doorgeven. Daar kun je de hulp van het Mantelzorgcentrum bij inschakelen.
Vergunningsvrij, maar onder welke voorwaarden?
Op de website van Informatiepunt Leefomgeving staat precies onder welke voorwaarden vergunningsvrij mag worden gebouwd. Je vindt de website hier. De belangrijkste voorwaarden om vergunningsvrij te bouwen:
Wat moet ik rekening mee houden bij een mantelzorgwoning?
Voordat u nadenkt over een mantelzorgwoning, neem contact op met het Mantelzorgcentrum. Wij kijken samen met u of een mantelzorgwoning in uw specifieke situatie mogelijk is.
Kan ik mijn huidige woning in tweeën delen zodat een kangoeroewoning ontstaat?
Een woning in tweeën delen, kan niet zomaar. Het bestemmingsplan van de gemeente is hierin bepalend. U moet de gemeente toestemming vragen voor een woningsplitsing. Vraag het Mantelzorgcentrum om u hierbij te ondersteunen. Woningsplitsing heeft als voordeel dat de zelfstandige woningen later apart verkocht kunnen worden. Je wordt als het ware buren van elkaar.
Kan ik een kangoeroewoning huren?
Sommige woningcorporaties in Noord-Holland verhuren kangoeroewoningen. Onder andere in Alkmaar aan de Melis Stokelaan verhuurt woningcorporatie WoonWaard zes kangoeroewoningen. De hoofdwoning is voor de mantelzorger en is iets groter dan de buidelwoning, de woning waarin de zorgvrager woont. Beschikbare kangoeroewoningen kun je bekijken op SVNK.nl
Fiscaal partnerschap
Bij zowel een mantelzorgwoning als een kangoeroewoning moet je rekening houden met fiscaal partnerschap. Wanneer jij en je naaste ingeschreven staan op hetzelfde adres, dan kan de Belastingdienst jullie zien als fiscaal partners. Dat kan voor jou voordelig of nadelig uitpakken. Wil je hier meer informatie over? Neem dan contact op met het Mantelzorgcentrum.
Vragen over een mantelzorg- of kangoeroewoning?
Iedere situatie is uniek. Wij kijken samen met u of een mantelzorgwoning of een kangoeroewoning geschikt is en leggen de verschillende mogelijkheden en gevolgen aan u uit. Wilt u meer weten over een mantelzorg- of kangoeroewoning? Neem dan contact met ons op.